Lisätietoa: Kirsi Utoslahti p. 045 657 9019 ja [email protected]
Uusi #alkoholilaki sosiaali- ja terveyspoliittisena riskinä
A-klinikkasäätiö katsoi alkoholin saatavuuden säätelyä ja alkoholilakiin tehtäviä muutoksia etenkin kansanterveyden sekä lasten, nuorten ja perheiden kannalta. Lain vaikutusta kestävyysvajeen torjuntaan tarkasteltiin useissa kannanotoissa niin sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaedellytysten, talouden, tuottavuuden kuin työllisyyden kautta.
Julkisen vallan tulee toimissaan edistää väestön terveyttä ja hyvinvointia. Lakiesitystä ei tulisi antaa nykyisessä muodossaan eikä kasvattaa alkoholin kokonaiskulutusta ja haittoja. Alkoholi on vakavin yksittäinen terveyden ja hyvinvoinnin uhkatekijä Suomessa. Haitat kohtelevat eri väestöryhmiä eri tavoin.
Kuorman lisääminen lastensuojelussa ja järjestyksen valvonnassa nähtiin hankalaksi. Alkoholin haitallisesta käytöstä aiheutuu Suomessa jo nyt noin prosenttiyksikön BKT-alenema. Myös globaalisti ja eurooppalaisittain kuljemme vastavirtaan. OECD suosittelee rajoittavaa alkoholipolitiikkaa, WHO niin ikään väestöön ja riskikäyttäjiin suuntautuvia toimia. YK on nähnyt erityisen tärkeäksi vähentää nuorten alkoholin käyttöä Suomessa. EU:n yhteinen strateginen linjaus on esittänyt jäsenmaille tehostetumpaa haittojen vähentämistä. Kulutuksen ja haittojen kasvattaminen ei ole järkevää. Lain vaikutuksia tulisikin arvioida huolellisemmin kuin nyt tehtiin. Ongelmallista on myös kulutuksen painottuminen kotioloihin. Haitoista kärsivät eniten huono-osaiset väestöryhmät. Säätelyn muutosten vaikutukset suomalaisten terveyseroihin huolestuttavat.
Tämä tulee väistämättä vaikuttamaan siihen, että päihdehaitat kasvavat. Syrjäytymisvaarassa olevien määrä nousee. @EPTverkosto #eriarvo #alkoholilaki #sote https://t.co/8GGlGXbWiv pic.twitter.com/LyqAnwEiZ6
— A-klinikkasäätiö (@aklinikka) 15. joulukuuta 2017
Alkoholipoliittista keskustelua seurattiin läpi vuoden
26.1.2017: Euroopan alkoholipolitiikat yksissä kansissa
27.4.2017: Lainsäädännön arviointineuvosto kritisoi alkoholilakiluonnosta
4.5.2017: Kansa kahta mieltä alkoholilain uudistuksesta
22.6.2017: Esitys alkoholilaista säilyi ennallaan
28.9.2017: Alkoholin matkustajatuonti väheni
16.11.2017: Tutkijoilla huoli alkoholilain vaikutuksista nuoriin
#ptsemma|n 3. työpäivä avattu vilkkaalla ajatustenvaihdolla #terveysneuvonta|pisteiden asiakkaiden hyvinvoinnista pic.twitter.com/rRgAWP0K19
— A-klinikkasäätiö (@aklinikka) 17. kesäkuuta 2017
Opintomatka Portugalin toteuttamaan politiikkaan
Lissaboniin järjestetty kolmipäiväinen seminaari edisti tiedonvaihtoa huumehaittojen vähentämisessä. Portugalin huumepolitiikan erityispiirteistä tutustuttiin mm. käyttöön puuttumisen kokemuksiin moniammatillisessa puhuttelulautakunnassa. Tapahtumassa kuultiin niin lainvalvonnan, korvaushoidon kuin käyttäjäyhdistyksenkin näkemyksiä. Eurooppalaisittain tarkasteltiin c-hepatiitin ehkäisyä ja hoitoa, sekä anonyymin ainetestauksen mahdollisuuksia. Seminaariin osallistui yhdeksän asiantuntijaa Portugalista ja 27 suomalaista, joista kolme edusti tiedotusvälineitä. Tapahtuman uutisaiheista raportoitiin Suomessa:
Huumekauppa yhä tärkein järjestäytyneen rikollisuuden tulonlähde
Haaste: Portugalissa huumeidenkäyttäjien hoito ensisijaista
Kampanjointia ikääntyneiden hyvinvoinnista - #Vanheneviisaasti 14.5.–2.10.2017
#Vanheneviisaasti oli Kalliolan setlementin, Suomen Mielenterveysseuran, A-klinikkasäätiön ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan yhteiskampanja. Sillä haluttiin nostaa tietoisuuteen ja julkisuuteen ikääntyvien (55+) alkoholinkäyttöä ja laajemmin mielialan vaikutusta hyvinvointiin. Kampanjan pääviestejä olivat ”Juomisesta ja pahasta olosta saa puhua vanhempikin ihminen” ja ”Koskaan ei ole myöhäistä saada onnellinen vanhuus”. Kampanjan tuotoksia olivat video, jossa omaa suhdettaan alkoholinkäyttöön miettivän isoäidin roolissa oli näyttelijä Kaija Pakarinen, mediatiedotteet sekä kaksi yleisöluentoa. Videota katsottiin Youtubessa kampanja-aikana kaikkiaan 815 kertaa. Tiedotteet tuottivat 18 mediaosumaa. Yleisöluennot keräsivät salit täyteen eli yhteensä 95 osallistujaa. Kampanjassa julkaistuista nettisivuista ylivoimaisesti suosituin oli Muistilista eläköityvälle, joka keräsi 649 yksilöityä katselua.
Katso lisää: #Vanheneviisaasti-video Youtubessa
Kuva: Minna Ilva. Helsingin yhteislyseossa Fragile - särkyvää -teatteriesityksen kouluversion näki syksyllä runsaat sata 8-luokkalaista. Lasinen lapsuus oli mukana kertomassa esityksen jälkeen, mistä saa apua ja tukea, jos kodin ongelmat aiheuttavat huolta.
Läheisten päihdeongelmista saa puhua
Lasinen lapsuus jatkoi monivuotista yhteistyötään Alkon Lasten seurassa -ohjelman asiantuntijakumppanina. Lasinen lapsuus kiersi ohjelmassa rahoitetun näytelmäproduktion kanssa esityspaikkakunnilla, järjesti näytösten alla tiedotustilaisuuksia ja kokosi yhteen paikallisia tahoja, joista nuoret voivat saada apua. Lisäksi Lasinen lapsuus viestii Fragile – särkyvää -näytelmäteoksen ohessa nuorille, että vanhempien päihdeongelmista saa puhua, yksin ei tarvitse jäädä ja luotettavan aikuisen apua ja tukea on saatavilla. Esityksen kouluversiota on esitetty mm. Helsingin yhteislyseon kaikille 8-9-luokkalaisille ja teatterinäytelmä on vieraillut Kuopion kaupunginteatterissa. Lyhyempää versiota näytettiin loppuvuodesta avoimessa yleisötilaisuudessa eduskunnan pikkuparlamentin Kansalaisinfossa sekä Alkon järjestämässä vastuullisuusseminaarissa Musiikkitalolla. Vuonna 2017 kerättiin palautetta 300 esityksen nähneeltä nuorelta. Esitys oli auttanut nuoria ymmärtämään, että kodin ongelmista ei tarvitse vaieta, ja että aikuisten liiallisesta alkoholinkäytöstä tulisi yhteiskunnassamme puhua avoimesti enemmän.
Lue lisää: Lasinen lapsuus ja Tueksesi
Koottua kokemustietoa aikuisten ohjatuista nettivertaisryhmistä (ks. palvelujen saatavuus) esitettiin Valtakunnallisilla Lastensuojelupäivillä sekä Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden -kärkiohjelman Uudenmaan muutoshankkeelle. Lasinen lapsuus julkaisi yhteistyössä Taloustutkimus Oy:n kanssa vuonna 2016 toteutetun väestökyselyn tuloksia monikäyttöisen esitteen muodossa. Päätuloksena on, että 23 prosenttia suomalaisaikuisista on kokenut haittoja lapsuudenkodissaan aikuisten alkoholinkäytöstä. Lasisella lapsuudella voi olla pitkät jäljet, koska se vaikuttaa minäkäsitykseen ja toimintakykyyn. Aikuisten alkoholinkäyttö aiheuttaa valitettavan usein häpeää (75 % haittoja kokeneista), epäluottamusta tulevaisuutta kohtaan (62 %) ja huonoa itsetuntoa (61 % vastaajista).
Lataa Lasinen lapsuus -esite (pdf)
"Pääperiaatteena oltava haittojen vähentäminen", sanoo Kari Kulmala (eduskunnan Lasten puolesta -ryhmä). #alkoholilaki pic.twitter.com/6WzvI97JlV
— Lasinen lapsuus (@lasinenlapsuus) 23. toukokuuta 2017
Nuortenlinkin School’s out -lyhytelokuvasta YouTube-hitti
Vuoden 2017 kesällä alkanut yhteistyö Nuortenlinkin ja 22-vuotiaan ohjaaja käsikirjoittaja Katja Reposen välillä huipentui 19. joulukuuta School’s out -lyhytelokuvan ensi-iltaan Lappeenrannan Finnkinossa. School’s out on lyhytelokuva nuorilta nuorille ja se julkaistiin sekä YouTubessa että Nuortenlinkki-verkkopalvelussa. 30 minuuttia kestävä elokuva kertoo koulujen päättäjäisistä ja paineenalaisesta päihteidenkäytöstä nuoria kiinnostavalla tavalla. Yhteistyön tavoitteena oli tuoda nuorten näkökulmaa päihteistä käytävään keskusteluun ja antaa ääni nuorten omille ajatuksille. Elokuva soveltuu keskustelun herättäjäksi myös kouluille. Joulukuun loppuun mennessä elokuva oli kerännyt YouTubessa yli 350 000 katsojaa. Ensi-iltanäytökseen osallistui 170 katsojaa, joista lähialueen lukioiden ja ammattikoulun oppilaita oli yhteensä 100.
Katso lisää: Lyhytelokuva